&nsbp;

Mijmeren op het startblok.

Vrijdag 7 september was er diplomazwemmen. Vele kinderen hebben hun A, B of C diploma gehaald. Roelof Ybema (van Jitske) heeft er een mooie sfeerimpressie bij geschreven:

Hoe lang kom ik al in het zwembad? En elk jaar gebeurt het me opnieuw. Dan komt weer dat onbestendige gevoel van weemoed dat hoort bij het laatste weekend. Het is net alsof het zwembad vandaag een beetje vrolijker is dan anders, alsof alles en iedereen een beetje blijer is, alsof alles nog net wat mooier is en alsof het water net nog een beetje helderder is. Toch gaan de deuren na dit weekend weer dicht en wordt het weer heel stil in “De klomp”.  Niet meer de roep van de badjuf, niet meer het gegil en soms het gehuil van de jonge zwemmertjes. Niet meer het opgewonden gebrul van de glijbanen. Het wordt weer echt heel stil in ons topbad. Want dat is het een topbad, klein maar o zo fijn. Ze komen niet voor niets uit alle hoeken van de provincie en ons zwembad is dat beslist waard. Vorig jaar geprezen als beste buitenbad van Friesland, dit jaar komt die eer toe aan Witmarsum.  Een felicitatie aan hun adres en vooral fijn dat het weer een zwembad in Zuidwest Friesland is. Het is duidelijk dat het publiek hier onze openluchtbaden erg waarderen en de baden bewijzen hun maatschappelijke en sportieve functie.

Weemoed en mijmeren, elk jaar gebeurt het me opnieuw. Ik hoor het geplons van de kinderen die aan het zwemmen zijn voor hun diploma. Net voor de winter nog even hun A, B of C pakken. De zwemmers doen gewoon hun ding en de ouders volgen gespannen hun verrichtingen. Natuurlijk is het diploma erg belangrijk voor de kinderen, maar ze moeten vooral genieten en gewoon van zwemmen houden. Voor hen moet het zwembad fijn zijn om naar toe te gaan, een plek om vriendjes en vriendinnetjes te ontmoeten. Een plek om bovendien gezond en sportief bezig te zijn. Dit keer hebben alle zwemmers het weer gered en dat tot groot enthousiasme van hun ouders. Voor enkele van die ouders was het zelfs voldoende aanleiding om ook zelf spontaan het bad in te duiken! . Het is tijd om te stoppen met mijmeren, het seizoen is weer voorbij. De laatste diploma-kanjers klimmen uit het bad een hollen richting de kiosk, want daar gaat het gebeuren. Daar krijgen ze hun traktatie en hun diploma. Daar staan de badjuffen en badmeesters en daar staan ook de druk pratende en vooral blije ouders. Ik hoor het applaus, zie in de verte overal diploma’s en hoor badmeester John zeggen “volgend jaar allemaal weer hé!”

Ik sta nog even bij het bad. De rimpels zijn bijna verdwenen en voor me ligt een blauwe uitnodigende heldere plas water. Het lijkt wel een spiegel. Het doet me denken aan die meertjes die je soms hoog in de bergen ziet en waar je ook stil van kunt genieten. Ik ga even op een startblok zitten, kijk naar het water en mijmer. Gek maar dit gebeurt me nou elk jaar

Delen