&nsbp;

Zoutelectrolyse

Zwembad de Klomp chloorbleekloog en zwavelzuur vrij.

Sinds 2015 beschikt zwembad de Klomp over een Chlorinsitu® zoutelektrolyse installatie van Van den Heuvel Watertechnologie bv waarmee er ter plaatse chloor word geproduceerd voor het desinfecteren van het zwembad. Met de komst van deze installatie wordt geen chloor bleekloog en zwavelzuur meer ingekocht en ook niet meer opgeslagen.

Met de Chlorinsitu®-IV installatie wordt ter plaatse in het zwembad het benodigde chloor gemaakt. Tevens wordt onafhankelijke pH-correctie gerealiseerd met dezelfde apparatuur. Hierdoor is het gebruik van gevaarlijke chemicaliën, zoals chloor bleekloog en zwavelzuur, zoutzuur of koolzuur overbodig geworden.

Sinds 1978 heeft Van den Heuvel Watertechnologie bv onder toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid en de Arbeidsinspectie systemen in zwembaden geïnstalleerd. Het gebruik van deze apparatuur is gunstig voor de medewerkers, de zwemmers en de omgeving van het zwembad.

Werking:

Met behulp van de Chlorinsitu®-IV installatie wordt een chloor in wateroplossing bereid uit een zoutoplossing.

Het zoutelektrolyse proces bestaat al heel lang. Van den Heuvel heeft het proces zodanig benut dat alleen een puur chloorproduct aan het water toegevoegd wordt waardoor zo min mogelijk niet gewenste stoffen in het zwemwater aanwezig zijn. Ongewenste bestanddelen gaan allemaal zonder pardon naar het riool.

 

Het eindproduct is een chloor in wateroplossing met een concentratie van 5 gram per liter, ter vergelijking Glorix heeft een concentratie van 40 gram per liter en klassiek chloorbleekloog voor zwembaden 150 gram per liter. Door de lage concentratie wordt het product heel nauwkeurig aan het zwemwater toegevoegd waardoor er nooit een overschot chloor in het water aanwezig is. Het zwemwater is daardoor veel comfortabeler.

 

Voor de Chlorinsitu®-IV chloride-arm installatie is alleen zout, water en elektriciteit nodig.

 

Organisaties als Arbeidsinspectie, Stichting Natuur en Milieu en Stichting Milieuzorg zijn dan ook voorstanders van deze desinfectie methode in zwembaden.

 

Voordelen:

Betere waterkwaliteit, veel minder kans op irritatie aan ogen, huid en luchtwegen

Betere luchtkwaliteit in de zwemzaal, veel minder kans op indringende chloorlucht

Veiligheid in het zwembad door ontbreken van:

chlooropslag

zuuropslag

chemie leveranties aan het zwembad

 

werking zoutelectrolyse

Delen